MAITRI

Potrawy na Święta Bożego Narodzenia w Afryce

Oto kilka przykładów potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia w Afryce [1]:
W krajach Afryki Wschodniej (Kenia, Uganda czy Zimbabwe) zazwyczaj przygotowuje się grillowaną kozę.
W krajach takich jak Rwanda, Nigeria czy Liberia podaje się kurczaka lub wołowinę (a raczej zebu) z ryżem.
W Kamerunie tradycyjną potrawą jest to duszona ryba lub pieczony kurczak z bananami, a w niektórych regionach Nkono Ngond (ciasto pistacjowe).
W Egipcie świąteczne danie, fata, przygotowuje się z chleba, ryżu, czosnku i mięsa.
W Kongo daniem tradycyjnym jest saka-saka przyrządzane z ryb lub krewetek i liści manioku.
Przepis na saka-saka [2]:
Składniki:

Przygotowanie:
1. Wymieszaj cebulę, czosnek, por, bakłażan, paprykę.
2. Włóż liście manioku do garnka i umieść tam powyższe warzywa z 200 ml wody.
3. Dodaj filety rybne, gotuj przez 30 min.
4. Następnie dodaj olej palmowy, kostkę rosołową, sól i gotuj przez 2 godziny.
5. Mieszaj od czasu do czasu podczas gotowania, dodaj olej arachidowy i chili.
6. Danie podawane jest z białym ryżem, paluszkami manioku, bananami.

Menu: